Soliferia on jäänyt eläkkeelle!

Lisätietoja


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Historia  |  Tulosta

Sylinteri

Tämä sivu käsittelee sylinteriin ja sylinterin kanteen liittyviä virityksiä.

Sylinterin kuutiotilavuus

Sylinteriosat.jpg: 1024x768, 102k (12.03.2024 17:57)
Autisa-merkkinen sylinteri, kansi ja mäntä

Suomen lain mukaan mopon suurin sallittu kuutiotilavuus on 50 cm3, joten kaikki vakiosylinterit ovat em. kokoisia. Mitä suurempi sylinterin kuutiotilavuus, sitä enemmän sylinterin sisään saadaan kerralla mahtumaan seosta ja sitä enemmän moottori tuottaa tehoa.

Yksinkertainen keino sylinterin kuutiotilavuuden kasvattamiseksi on vanhan sylinterin poraaminen reilusti ylikokoiseksi. Poraaminen ei kuitenkaan onnistu, mikäli sylinterissä on porausvaraa liian vähän tai sylinteri on kovakromipinnoitettu. Toinen keino on ostaa omaan mopomalliin varta vasten tarkoitettu virityssylinteri. Mopoihin saatavat virityssylinterit ovat kooltaan 55 - 85 cm3 ja usein niissä on myös alkuperäistä huomattavasti suuremmat imu-, pako- ja ohivirtauskanavat.

Tunturi-mopoihin tarkoitetut virityssylinterit käyvät sellaisenaan Solifer SM:n moottoriin, tosin suurempien sylintereiden kohdalla täytyy moottorissa olevaa sylinteriaukkoa ensin avartaa, jotta sylinterin saisi mahtumaan paikoilleen.

Sylinterin aukot

Viilattu_pakoaukko.jpg: 1024x768, 130k (12.03.2024 17:57)
Tomos-moottorin sylinteri, jossa suuremmaksi viilattu pakoaukko

Vakiosylintereiden aukot on tehtaalla yleensä jätetty reilusti alimittaisiksi, jotta moottoriteho on saatu pudotettua. Tälle ei enää nykypäivänä ole mitään järkiperustetta, sillä laki ei määrää maksimitehoja. Soliferien aikana vielä suurin sallittu teho oli 1,1 kW (1,5 hv). Sylinterin aukkoja avartamalla saadaan kasvatettua moottorin tehoa. Varsinaisissa virityssylintereiden sen sijaan aukot on yleensä jo valmistajan toimesta muotoiltu suurinta mahdollista tehoa silmällä pitäen, joten niihin kajoamalla saa yleensä vain hyvän sylinterin menemään pilalle.

Sylinterin aukkojen työstäminen onnistuu esim. Dremelillä tai perinteisemmin tavalliseen porakoneeseen kiinnitetyllä pyöreällä moottorisahaviilalla. Aukkoja kannattaa avartaa vain muutaman millin verran kerrallaan ja kokeilla aina välillä miten muutokset vaikuttivat mopon tehoon ja käyttäytymiseen. Näin varmistutaan siitä, että aukkoja ei vahingossa tule avartaneeksi liian paljoa.

Aukkojen työstämisen jälkeen kannattaa aukkojen reunat pyöristää esim. porakoneeseen kiinnitettävällä hiomapuikolla tai hienolla hiomapaperilla, jotta männänrenkaiden kestävyys ei huonontuisi.

Imulaippa

Aivan ensimmäiseksi kannattaa verrata sylinterin imulaipan aukkoa ja kaasuttimen kurkkua toisiinsa. Molempien aukkojen tulisi olla kooltaan yhtä suuria, jotta seoksen virtaaminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Mikäli imulaipan aukko on pienempi kuin kaasuttimen kurkku, aiheuttaa kurkun ja laipan välissä oleva kynnys seoksen virtaamista häiritseviä pyörteitä, eikä alikokoisesta aukosta pääse virtaamaan seosta sylinteriin niin nopeasti kuin kaasutin antaisi myöten. Kaasuttimen kurkkuun nähden liian suuri imulaipan aukko aiheuttaa sekin haitallisia pyörteitä, joskaan ei läheskään samassa määrin kuin alimitoitettu aukko.

Pakoaukko

Aukkojen suurentaminen kannattaa aloittaa pakoaukosta, mutta kuten ylempänä jo kertaalleen mainittiin, vähän kerrallaan ja aina välillä kokeillen miten muutokset vaikuttivat mopon käyttäytymiseen. Liian suureksi viilattu pakoaukko saattaa jopa laskea moottorista saatavaa tehoa ja leveämpi aukko myös rasittaa männänrenkaita enemmän kuin kapeampi.

Imuaukko

Soliferin imuaukkokin on aivan onneton joten sitä uskaltaa ottaa sivuille n. 2 mm ja alas päin n. 1,5 mm. Alaspäin laajentaminen lisää kierroksia ja sivuille laajentaminen vääntöä.

Sylinterin kansi

Laskettu_tomoksen_vakiokansi.jpg: 1024x768, 140k (12.03.2024 17:58)
Tomos-moottorin laskettu sylinterin kansi

Kannen laskeminen

Kannen laskeminen on hyvä keino lisätä moottoritehoa kaikilta kierrosalueilta. Kannen laskeminen onnistuu käytännössä niin, että koneistetaan metallia pois sylinterin kannen tiivistepinnasta. Kotitarvevirittelijä voi laskea kantta esim. hiomalla sitä lasin tai peilin päälle teipatun hiomapaperin päällä. Se vie aikansa, mutta onnistuu kyllä. Mikäli rahasta ei ole puutetta, voit myös viedä kannen lähimmälle koneistamolle työstettäväksi. Mikäli hioo sekä sylinterin että kannen tiivistepinnat riittävän sileiksi, ei kannen tiivistettä välttämättä tarvitse ollenkaan laittaa. Tämä lisää puristusta ja tuo sen myötä jonkin verran lisää tehoa.

Solifer SM:n pieniripaisen sylinterimallin kannessa on paremmin muotoiltu palotila kuin uudemman mallin sylinterissä. Pienemmän tiivistepinta-alan ansiosta sitä on myös helpompi hioa matalammaksi, joten siitä saa suhteellisen helposti tehtyä edullisen korkeapainekannen.

Tccd_korkeapainekansi.jpg: 1024x767, 126k (12.03.2024 17:57)
T.C.C.D. -tehtaan valmistama korkeapainekansi (huomaa

Tehdasvalmisteinen korkeapainekansi

Mikäli syystä tai toisesta et halua madaltaa moposi alkuperäistä sylinterikantta, on erillisiä korkeapainekansia saatavana myös tehdasvalmisteisena. Tehdasvalmisteisissa korkeapainekansissa palotila on jo valmiiksi muotoiltu mahdollisimman suurta puristuspainetta silmällä pitäen ja palotilassa on yleensä myös erilliset "paljealueet".

Paljealueet auttavat sylinterissä olevaa seosta puristumaan tiiviimmin sytytystulpan kärkien lähettyville, mikä saa seoksen palamaan paremmin ja tehokkaammin. Paljealueet myös ehkäisevät nakutusta ja auttavat pitämään männän yläpinnan ulkoreunaa viileämpänä. Tämän ansiosta myös ylempi männänrengas pysyy viileämpänä ja sen elinikä pitenee.

Viritys

RattaatPakoputkiKaasutinMäntäSylinteri5. vaihdeKampikammio

© Petteri Bamberg 2024

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML