Soliferia on jäänyt eläkkeelle! |
Kustomointi on väännös sanasta Customize (engl. tarkoittaa tehdä tilaustyönä, tehdä tai muuttaa asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Sittemmin muuntumut kuvaamaan myös ajoneuvojen muuntelua myös englannin kielessä) ja tarkoittaa kaikenlaisia mopon tai muun ajoneuvon ulkonäköä, käytettävyyttä ja yleistä katu-uskottavuutta parantavia muutoksia.
Sisällysluettelo (piilota)
Sivupeilit ovat ylivoimaisesti käyttökelpoisin lisätarvike jokaiseen Solifer-mopoon, jossa niitä ei vielä ennestään ole. Peilien avulla saat moposi näyttämään komeammalta, eikä sinun enää tarvitse vilkuilla olkapääsi yli nähdäksesi mitä takanasi tapahtuu. Jo yhdelläkin peilillä tulee mainiosti toimeen, mutta kaksi peiliä antaa paremman näkyvyyden taakse ja ovathan ne paljon siistimmän näköisetkin.
Sopivanlaisia peilejä löytyy varsinaisten mopokauppojen lisäksi myös polkupyöräliikkeistä, eivätkä ne maksa kovinkaan paljoa. Yleismallisten peilien yleisin kiinnitystapa on ns. puristusliitos, jolla ne saadaan asennettua mihin kohtaan ohjaustankoa tahansa. Vasemmanpuoleisen peilin kiinnitykseen voi myös käyttää joidenkin Solifer-mallien kytkinkahvasta löytyvää ylimääräistä koloa, mikäli peilin kierreosan saa vain mahtumaan siihen.
Mikäli tarkoituksenasi on rakentaa Soliferistasi menevä kaupunkiajokki, on alakautta kulkeva pakoputki miltei pakkohankinta. Mikäli rahaa ei ole käytettävissä suurensuuria summia, voit ostaa pelkän uuden alakautta kulkevan alkukäyrän ja käyttää vanhaa pakoputkeasi sen kanssa. Toinen, jonkin verran kalliimpi vaihtoehto on ostaa kokonaan uusi alakautta kulkeva tehoputki.
Alakautta kulkevasta tehoputkesta on luonnollisesti muutakin hyötyä kuin pelkkä parantunut ulkonäkö, mutta sen huonona puolena on sitten poliisien antamat sakot, mikäli jäät kiinni tehoputken kanssa ajamisesta yleisellä tiellä.
Jokainen vähänkin mopojen kanssa peuhannut tietää, että äänenvaimentimen välilevyjen poraaminen tai poistaminen tuo mopoon enemmän ääntä. Yleensä ääni ei kuitenkaan muutu lainkaan muhkeammaksi, vaan lähinnä ärsyttäväksi kaksitahtimoottorille tyypilliseksi räpätykseksi.
Harvempi mopoilija tietää, että myös kaasuttimen ilmanpuhdistimella on ratkaiseva vaikutus mopon käyntiääneen. Vaahtokumisuodatin vaimentaa imuäänet kaikkein tehokkaimmin; metalliverkko- ja paperisuodattimet taas vähemmän. Myös ilmanpuhdistimen kotelon koko vaikuttaa osaltaan imuäänen sävyyn. Mitä enemmän kotelossa on tyhjää tilaa, sitä paremmin sen sisällä pääsee muodostumaan matalia ääniä korostavia kaikuja ja sitä muhkeampi käyntiääni.
Mikäli takaiskunvaimentimien vaimennuskyky on kiinni hitsatun rautatangon luokkaa, kannattaa iskarit vaihtaa laadukkaampiin malleihin. Nesteiskunvaimentimet ovat ominaisuuksiltaan tavallisia jousimalleja parempia ja kaasuiskunvaimentimet taas vielä parempia kuin nesteiskunvaimentimet.
Mopon saa näyttämään sporttisemmalta nostamalla sen perää muutamalla sentillä ylöspäin. Mikäli hankinnassa on jo ennestään uudet takaiskunvaimentimet, onnistuu perän korottaminen yksinkertaisesti hankkimalla mopoon sopivan verran vanhempia malleja pidemmät vaimentimet. Jos taas haluat edelleen säilyttää vanhat iskunvaimentajasi, voi perää korottaa myös tekemällä takaiskunvaimentimille erilliset korokepalat.
Onko moposi seisontatuki niin lyhyt, että mopo kippaa nurin aina kun alusta antaa hiukankin periksi? Tähän saadaan ihmeen hyvä apu tekemällä seisontatuelle aluslevy. Näin se käy: Sahaa n. 10 x 10 cm kokoinen pala noin sentin paksuista lautaa. Naulaa lautaan nauloja ja näin olet valmistanut itsellesi seisontatuen aluslevyn.
Seisontatuen aluslevy antaa tukevan alustan jalkatapille paikassa kuin paikassa. Naulat pitävät laudan paikallaan vaikka jäässä, kunhan sen ensin polkaisee tukevasti aivan pohjaan asti. Tätä mainiota apuvälinettä voit säilyttää vaikkapa moposi tavarasäiliössä, jolloin se on aina tarvittaessa käsien ulottuvilla.
Nimimerkki "Rakentaja" kirjoitti vuosia sitten vieraskirjaani seuraavanlaisen vinkin: