Soliferia on jäänyt eläkkeelle!

Lisätietoja


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Historia  |  Tulosta

Kustomointi

Kustomointi on väännös sanasta Customize (engl. tarkoittaa tehdä tilaustyönä, tehdä tai muuttaa asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Sittemmin muuntumut kuvaamaan myös ajoneuvojen muuntelua myös englannin kielessä) ja tarkoittaa kaikenlaisia mopon tai muun ajoneuvon ulkonäköä, käytettävyyttä ja yleistä katu-uskottavuutta parantavia muutoksia.

Sivupeilit

Sivupeili.jpg: 1024x767, 143k (12.03.2024 17:58)
Yleismallinen sivupeili

Sivupeilit ovat ylivoimaisesti käyttökelpoisin lisätarvike jokaiseen Solifer-mopoon, jossa niitä ei vielä ennestään ole. Peilien avulla saat moposi näyttämään komeammalta, eikä sinun enää tarvitse vilkuilla olkapääsi yli nähdäksesi mitä takanasi tapahtuu. Jo yhdelläkin peilillä tulee mainiosti toimeen, mutta kaksi peiliä antaa paremman näkyvyyden taakse ja ovathan ne paljon siistimmän näköisetkin.

Sopivanlaisia peilejä löytyy varsinaisten mopokauppojen lisäksi myös polkupyöräliikkeistä, eivätkä ne maksa kovinkaan paljoa. Yleismallisten peilien yleisin kiinnitystapa on ns. puristusliitos, jolla ne saadaan asennettua mihin kohtaan ohjaustankoa tahansa. Vasemmanpuoleisen peilin kiinnitykseen voi myös käyttää joidenkin Solifer-mallien kytkinkahvasta löytyvää ylimääräistä koloa, mikäli peilin kierreosan saa vain mahtumaan siihen.

Pakoputki

Mikäli tarkoituksenasi on rakentaa Soliferistasi menevä kaupunkiajokki, on alakautta kulkeva pakoputki miltei pakkohankinta. Mikäli rahaa ei ole käytettävissä suurensuuria summia, voit ostaa pelkän uuden alakautta kulkevan alkukäyrän ja käyttää vanhaa pakoputkeasi sen kanssa. Toinen, jonkin verran kalliimpi vaihtoehto on ostaa kokonaan uusi alakautta kulkeva tehoputki.

Alakautta kulkevasta tehoputkesta on luonnollisesti muutakin hyötyä kuin pelkkä parantunut ulkonäkö, mutta sen huonona puolena on sitten poliisien antamat sakot, mikäli jäät kiinni tehoputken kanssa ajamisesta yleisellä tiellä.

Äänet

Jokainen vähänkin mopojen kanssa peuhannut tietää, että äänenvaimentimen välilevyjen poraaminen tai poistaminen tuo mopoon enemmän ääntä. Yleensä ääni ei kuitenkaan muutu lainkaan muhkeammaksi, vaan lähinnä ärsyttäväksi kaksitahtimoottorille tyypilliseksi räpätykseksi.

Harvempi mopoilija tietää, että myös kaasuttimen ilmanpuhdistimella on ratkaiseva vaikutus mopon käyntiääneen. Vaahtokumisuodatin vaimentaa imuäänet kaikkein tehokkaimmin; metalliverkko- ja paperisuodattimet taas vähemmän. Myös ilmanpuhdistimen kotelon koko vaikuttaa osaltaan imuäänen sävyyn. Mitä enemmän kotelossa on tyhjää tilaa, sitä paremmin sen sisällä pääsee muodostumaan matalia ääniä korostavia kaikuja ja sitä muhkeampi käyntiääni.

Takaiskunvaimentajat

Mikäli takaiskunvaimentimien vaimennuskyky on kiinni hitsatun rautatangon luokkaa, kannattaa iskarit vaihtaa laadukkaampiin malleihin. Nesteiskunvaimentimet ovat ominaisuuksiltaan tavallisia jousimalleja parempia ja kaasuiskunvaimentimet taas vielä parempia kuin nesteiskunvaimentimet.

Mopon saa näyttämään sporttisemmalta nostamalla sen perää muutamalla sentillä ylöspäin. Mikäli hankinnassa on jo ennestään uudet takaiskunvaimentimet, onnistuu perän korottaminen yksinkertaisesti hankkimalla mopoon sopivan verran vanhempia malleja pidemmät vaimentimet. Jos taas haluat edelleen säilyttää vanhat iskunvaimentajasi, voi perää korottaa myös tekemällä takaiskunvaimentimille erilliset korokepalat.

Seisontatuen aluslevy

Onko moposi seisontatuki niin lyhyt, että mopo kippaa nurin aina kun alusta antaa hiukankin periksi? Tähän saadaan ihmeen hyvä apu tekemällä seisontatuelle aluslevy. Näin se käy: Sahaa n. 10 x 10 cm kokoinen pala noin sentin paksuista lautaa. Naulaa lautaan nauloja ja näin olet valmistanut itsellesi seisontatuen aluslevyn.

Seisontatuen aluslevy antaa tukevan alustan jalkatapille paikassa kuin paikassa. Naulat pitävät laudan paikallaan vaikka jäässä, kunhan sen ensin polkaisee tukevasti aivan pohjaan asti. Tätä mainiota apuvälinettä voit säilyttää vaikkapa moposi tavarasäiliössä, jolloin se on aina tarvittaessa käsien ulottuvilla.

Pulttirengas talvikeleille

Nimimerkki "Rakentaja" kirjoitti vuosia sitten vieraskirjaani seuraavanlaisen vinkin:

"KAS tässä hywä vinkki jos haluaa talveksi hyvän kumin!! eikä halua maksaa 275mk hikisestä finarista!
Tarvit: 2 vanhaa kumia, ruuveja n.5cm pit.(riippuu renkaan koosta kuinka paljon), ilm. teippiä.
Ota toinen vanhoista kumeista ja ruuvaa ruuvit läpi sisäpuolelta haluamaasi kuvioon (ruuvinväännin tekee autuaaksi) ruuvaus on mulkkua mutta koita kestää... sitten katkot ruuvit lentävällä tai pulttipihdeillä n. 1cm pitkiksi suosittelen lentävää. jep. sitten otat toisen vanhan kumin ja leikkaat kumin reunat pois (niin että vain kulutuspinta jää jäljelle) noniin nyt sinulla on sellainen rinkula kulutuspintaa kädessä minkä katkaiset ja sovitat sen renkaan sisään missä ne ruuvit on. näin ilkeät ruuvin kannat eivät puhkaise sisus kumia! Voit myös laittaa pari kierrosta ilm. teippiä sen rinkulan alle, bravo! sitä täytyy sitä suojarinkulaa myös lyhentää että se ei liian pitkältä matkalta kaksinkerroin sen nastakumin sisällä!
MUlla oli tämmönen rengas viime talvena takana kiinni PieVussa ja lähti muuten jäällä ja lumella ku sika limppuun! kaverilla on ollu eessä ja kuulemma oli ihan mukavasti pitoa! jotkut varmaan ihmettelee noita ruuveja (5.cm) mut niissä on ainakin tarpeeks leveet kierteet ettei ne painu siihen renkaaseen eikä taipuile, ne ruuvit saattaa taipua kun niitä ei oo vielä katkottu kun ne on niin pitkiä muuta ei ne sitte enää taivu kuhan ne on 1cm mittasii ja rengas pumpattu kovaks!!" joopa joo

© Petteri Bamberg 2024

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML