Soliferia on jäänyt eläkkeelle!

Lisätietoja


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Historia  |  Tulosta

UKK

Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

Vikatilanteet

Mopo toimii hyvin kylmänä mutta ei enää moottorin lämmettyä

"Moponi käynnistyy ja toimii kylmänä hyvin, mutta moottorin lämmettyä käynti muuttuu tukkoiseksi ja käynnistäminenkin on työn ja tuskan takana. Mikä mättää?"

Moposi saa ilmeisesti liian rikasta seosta. Todennäköisesti tämä johtuu joko tukkeutuneesta ilmanpuhdistimesta tai liian suuresta pääsuuttimesta. Jos mopo toimii normaalisti ilmanputsarin irrotettuna, selviät hommasta pelkällä ilmanpuhdistimen puhdistamisella. Muussa tapauksessa kannattaa yrittää vaihtaa pääsuutin pienempään tai säätää säätösuutinta kireämmälle.

Moposta loppuu veto, kun kaasukahvaa kierretään ajon aikana yli puolenvälin

"Kun kiihdyttäessä väännän kaasukahvaa yli puolen välin, mopo alkaa hyytyä, mutta tokenee heti kun löysään kaasua. Missä vika?"

Moposi saa ilmeisesti liian laihaa seosta. Yleisin syy tähän on liian pieni pääsuutin. Vaihda pääsuutin suuremmaksi tai kierrä säätösuutinta löysemmälle.

Lämpökiinnileikkaantuminen

"Ajaessani mopollani alkoi veto yhtäkkiä huonontua, kunnes sitten vähän ajan päästä moottorista kuului ilkeä rusahdus ja meno tyssäsi kuin seinään. Muutaman minuutin ihmeteltyäni kokeilin sitten polkea moottoria käyntiin ja kas kummaa, sehän käynnistyi ja toimi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mitä tapahtui?"

Moposi moottori pääsi rankasti ylikuumenemaan ja tapahtui ns. lämpökiinnileikkaaminen. Metallilla kun on tapana laajentua lämmetessään ja nyt kävi niin, että mäntä ylikuumentuessaan laajeni niin paljon, ettei se enää sopinut kulkemaan sylinterin sisällä. Lämpökiinnileikkaamisen jälkeen kannattaa aina mahdollisimman pian irrottaa sylinteri ja tarkistaa, onko sylinteriputkeen, mäntään tai männänrenkaisiin tullut vaurioita.

Moottorin ylikuumeneminen

"Moponi moottori ylikuumenee jatkuvasti. Toimintaohjeita?"

Yleisimpiä syitä moottorin ylikuumenemiseen ovat:

  • Likaiset sylinterin jäähdytysrivat. Mikäli jäähdytysripojen välit ovat täynnä rapaa, ei sylinterin jäähdytys oikein toimi.
  • Liian vähän öljyä bensan seassa. Männän ja sylinterin voitelu ei toimi, joten kitka lisääntyy ja moottori käy kuumana.
  • Liian laiha seos. Liian laiha seos palaa kuumemmalla liekillä kuin normaalivahvuuksinen seos.
  • Lämpöarvoltaan liian kuuma sytytystulppa. Mikäli tulppa on lämpöarvoltaan liian kuuma, voi koko sylinteri ylikuumentua.
  • Liian tiukka sylinteri. Poraamisen yhteydessä on käytetty liian pientä välystä ja kun mäntä kuumentuessaan laajenee, ei se enää sovi kunnolla liikkumaan sylinterin sisällä. Voit joko ajaa sisäänajon erittäin varovaisesti loppuun tai sitten ottaa sylinteri kainaloon ja viedä sen lähimmälle koneistamolle tai porauksen suorittaneeseen liikkeeseen hoonattavaksi.
  • Liian karstainen pakoputki tai pakokanava.

Polttimot eivät kestä

"Moponi valojen polttimot rikkoontuvat luvattoman usein. Mikä neuvoksi?"

Moposi magneeton valokela antaa korkeampaa jännitettä kuin mitä moposi polttimot kestävät. Tämä on melko yleinen ongelma viritetyillä vanhoilla mopoilla, sillä valokela antaa sitä enemmän jännitettä, mitä enemmän moottori ottaa kierroksia. Jos mopossasi on normaalisti 6 voltin polttimot, kokeile viritellä tilalle 12V-mallit. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla hankkia jostain käytettynä esim. Suzuki PV:n jännitteensäätimen ja viritellä valojen sähköt kulkemaan sen kautta.

Sisäänajo

Miten suoritan sisäänajon oikeaoppisesti

"Miten paljon pitäisi ajaa sisäänajoa ja mitä muuta pitäisi muistaa sisäänajon aikana?"

Sisäänajoa pitää ajaa vähintään 300 km verran. Käytä bensan seassa 2%-yksikköä enemmän öljyä, eli jos ennen käytit 4% seosta, käytä sisäänajon aikana 6% seosta. Ensimmäisten 200 km aikana pitää ehdottomasti välttää kovia kiihdytyksiä, sekä moottorin turhaa rasittamista esim. ajamalla ajonopeuteen nähden liian suurella vaihteella tai ylipäätään niin, että moottori "booaa". Älä kiihdytä täysillä, vaan rauhallisesti pikkuhiljaa. Kavereiden kyydittäminen ei tule kysymykseenkään ja nopeutta saa olla korkeintaan 30 km/h.

Kun parisataa kilsaa on jo takanapäin, voit jo alkaa vähitellen ajamaan hiukan kovempaa ja kiihdyttelemään reilummin, mutta älä kuitenkaan aja kovempaa kuin 40 km/h, äläkä edelleenkään kiihdytä täysillä. Muilta osin noudata samoja ohjeita kuin ensimmäisten 200 km aikana. Sitten kun 300 km on viimeinkin saatu ajeltua täyteen, voit katsoa sisäänajon päättyneeksi ja alkaa ajaa mopollasi suht. normaalisti. Voi kuitenkin olla vielä hyväksi välttää maksimaalista rääkkiä vielä seuraavan 50 km aikana, jonka jälkeen voitkin sitten rällätä aivan niin paljon kuin sielu sietää.

Sisäänajo yksittäisen osan vaihdon jälkeen

"Pitääkö minun edelleenkin ajaa 300 km sisäänajoa, jos vaihdoin mopooni vain uudet laakerit tai uuden männän?"

Kyllä pitää, niin turhauttavalta kuin se kuulostaakin.

"... entä pelkkien uusien männänrenkaiden kohdalla?"

Periaatteessa pitäisi, mutta käytännössä joku 100-150 km varmaan riittänee ihan hyvin.

Sisäänajon laiminlyönti

"Mitä tapahtuu, jos jätän sisäänajon sikseen?"

Sisäänajon laiminlyöminen saa osat kulumaan ennätysnopeasti vaihtokuntoon, esim. vastikään porattu sylinteri saattaa mennä väljäksi yhden kesän aikana. Sama koskee myös uudenkarheita mäntiä ja laakereita.

Muut

Muun kuin alkuperäisen kaasuttimen asentaminen mopoon

"Miten saan kaasarin X kiinni mopooni?"

Hanki jostain imukaula, jonka toinen pää sopii moposi sylinteriin ja toinen pää kaasariin. Jos valmista imukaulaa ei löydy, täytyy sinun tehdä se itse (tarvitset hitsausvehkeet, sekä taitoa käyttää niitä).

© Petteri Bamberg 2024

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML