Soliferia

Täysversio: Puristuspaine
Katselet kevennettyä arkistoversiota. Siirry keskustelualueen täysversioon.
Soliferissa vakiopuritussuhdehan on ilmeisesti se 6,5. Mikä tuo suhde on baareina eli kg/neliösentille ilmaistuna? (Kuinka monta baaria.)

Tänk syys (se sanoi thank you...), jos jollain tietoa!
Yritän vastata tuohon vastaamatta jääneeseen kysymykseen. Korjatkaa, jos menee metsään. Puristussuhteellahan tarkoitetaan männän ja sylinterin kannen välisen tilavuuden suurimman ja pienimmän arvon suhdetta. Tällöin tuo puristuspaine saadaan varmaankin laskettua näin (kaasujen yleisellä tilanyhtälöllä kun lämpötila ei muutu): Nyt karkeasti paine x tilavuus = vakio eli p1V1=p2V2, missä p1 on paine alussa, V1 tilavuus alussa, p2 paine lopussa (= puristuspaine) ja V2 tilavuus lopussa. Tällöin V1/V2 = p2/p1. Nyt tuo V1/V2 on se puristussuhde ja p1 on vallitseva ilmanpaine (varmaan se näin on, kun mäntä on alimmassa asennossa), jolloin puristuspaine p2 on siis puristussuhde kerrottuna vallitsevalla ilmanpaineella. Tässä tapauksessa siis 6,5 x 1,01bar = 6,57bar.
Onkohan tuo Tomoksen ilmoitettu 6,5:1 puristussuhde oikea vai "väärä" puristussuhde? Eli oikea (tai korjattu-) puristussuhde on puristussuhde männän jo ollessa ohittanut pakoaukon, jolloin paine oikeasti alkaa nousta. "Väärä" puristussuhdehan on sitten katsottu jo alakuolokohdasta, eli pakoaukon alapuolelta asti.

Mites on?
Tuohon en osaa vastata mutta puristussuhteesta puhuttaessa tuntuisi jotenkin järkevälle, että sillä tarkoitettaisiin tuota "oikeaa" (Tilavuuksien suhdetta, joiden välillä kaasu puristuu). Tuossa aiemmassa viestissäni tuo tilavuus V1 tarkoittaa sitä tilavuutta, jonka mäntä liikkuu siitä hetkestä kun paine alkaa nousta siihen pisteeseen, jossa paine on suurin (yläkuolokohta). Jos se puristussuhde onkin tuo "väärä", niin silloin puristuspaineen on oltava jonkin verran pienempi kuin tuo aiemmin laskettu.