Rekisteröidy Soliferian käyttäjäksi


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Tomos 4g projekti
#46
Läppärunkoa tuossa kyhäilin tänään rosterista. Tulin vaan sellasiin aatoksiin, että pitäsköhän ostaa sittenkin kaupasta valmis runko ihan vaan tehoja ajatellen. Tuntuu siltä että ei tommosesta omatekemästä voi olla niin varma että miten se toimii ja tässäkin virtausala jää aika pieneksi.

Kuvia:

Aihio
[Kuva: 5257665.jpg]

Kemiskiä pohjalla, ei valmis. Toinen sivuseinä jäi vähän lyhyeksi alareunasta, ei haittaa kun se hitsataan kuitenkin laippaan kiinni.
[Kuva: l_pp_tunko_003.jpg]

Kuva vääristää, tuo toinen seinämä ei ole oikeasti vino. Toinen sivuseinä jäi vähän lyhyeksi alareunasta, ei haittaa kun se hitsataan kuitenkin laippaan kiinni.
[Kuva: l_pp_tunko_004.jpg]

[Kuva: l_pp_tunko_002.jpg]

Heftattu kasaan ihan mustalla langalla, hitsataan lopullisesti sitten tigillä rst-langalla. Pinnat oikaistaan jyrsimessä läppiä varten.

Tosta muuttuvatilavuuksisesta boostbottlesta vielä, teen ensin ihan tavallisen boostbottlen. Sitten vasta hifistellään jos siitä tavallisestakaan on mitään hyötyä.
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#47
Laskin aika-aloja tänään ja eilen. En oikein vieläkään tiedä, että onko nämä arvot ihan niitä mitä pitäisi olla. Käytin tuota excelin aika-alat-taulukkoa, siinä kun näkyy se diagrammi jossa näkyy kunkin aukon aukiolo tavoiteet. Näillä minun laskemillani aukoilla ajoitukset osuvat juuri tavoite alueelle, mutta käytännössä kun piirtelin näitä aukkoja niin ainakin tuo pakoaukon koko ihmetyttää. Kuten seuraavista kuvista näkee, pako on aika pieni ja aukioloajaltaan vain 5 astetta huuhtelua pidempi.

Tässä portmap jossa aukot teoreettisesti oikeassa koossa:

http://www.aijaa.com/img/b/00080/5269970.jpg

Tässä "muotoiltuna", muuten samat mitat mutta pako on millin korkeempi ja 4mm leveempi syystä että, kaikkihan te näätte sen nenälläkin että jos tuon muotosen aukon koittaan tehä samoihin äärimittoihin kun tossa ylemmässä portmapissa, niin ei siitä tuu oikeen kokosta pinta-alaltaan.

http://www.aijaa.com/img/b/00050/5270357.jpg
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#48
Eli jälleen kerran läppärunkoasiaa, työvälineinä taaskin vain kynä ja paperia. Kuvat ovat nyt piirretty tarkalleen 1:1 oikean lohkon kanssa, käytin lohkojen tiivistettä piirustukessa apuna. Sain nimittäin ahaa elämyksen, jos laittaisi samantyylisen läppärungon kuin PV:ssäkin. Tuollainen runkohan on helppo tehdä itse ja se on täysin koneistettavissa. Tai siis, sen voi valmistaa pelkästään koneistamalla, ei tarvii hitsailla Wink Vaihtoehtoja on muutama miten läpät laittaisin, ajattelin asentoa valmistusteknillisesti kuten myös tehollisesti.

Asento A: Valmistusteknillisesti kaikkein helpoin ja muutenkin omasta mielestä toisiksi paras ratkasu, mutta takahuuhtelukanavan toiminta ei ole parasta mahdollista.

[Kuva: 5280089.jpg]

Asento B: Takahuuhtelu toimii ja valmistusteknillisesti helppo mutta muuten aika epäedullinen?

[Kuva: 5280090.jpg]

Asento C: Kompromissi. Valmistusteknillisesti vaikein (ei toki mahdoton) mutta suuntaus on aika hyvä omasta mielestä. Takahuuhtelu toimii ja seos suuntautuu hyvinkampuran yli männän alle ja suoraan huuhteluhin. Tämä on oma suosikkini: Nak$u suosittelee :lol:

[Kuva: 5280094.jpg]

Eli näissä kaikissa on kuitenkin ideana se, että läppäkotelo on koko kampikammion levyinen ja seos suuntautuu kampuran limppujen yli. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan thdä kanavasta mitään hervottoman kokoista, vaan leveä ja aika matala.
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#49
C näyttää omaan silmään parhaalta.
Vastaa
#50
Eipä tullut tossa aijemmin mieleen että en saa tarpeeksi suurta virtausalaa yksipuolisilla läpillä. Palataan vanhoihin suunnitelmiin Wink
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#51
Juu u. Täällä taas. Ei tässä mitään ihmeitä mutta vähän sellasta edistyksen poikasta.

Lohkoista leikkasin palan pois niin mahtuu sytytyspuola, ja vauhtipyörästä rälläköin myöskin ne jäähytysrivat pois. Lopuks sitten sorvataan ne ripojen perseet tasaiseksi ja kevennetään muutenkin. Täytyyhän tuohon kartiokin sorvata kampiakselia varten. Suunnittelin myös kiinnityslevyä tuolle sytytyspuolalle.

[Kuva: 5334570.jpg]

Läppärunkoon hitsailin laipan, reikiä en porannut vielä kun ei ole kotona pylväsporakonetta. Ei tolla käsiporalla aina taho osua reijät kohalleen. Melkein jokainen pinta oikaistaan vielä jyrsimessä. Kemiskiäkin tuli tungettua vähän lisää. On tuo kyllä kokolailla karmean näkönen omasta mielestä, ainakin tässävaiheessa.

[Kuva: 5334598.jpg]

Reikä näyttää vähän epämuodostuneelta.
[Kuva: 5334617.jpg]
Tässä vähän mittasuhteita että minkä kokonen läppärunko on suhteessa lohkoihin. Tuossa samalla myös tuota sijoituspuolta
[Kuva: 5334630.jpg]

Huuhtelut karheen näköset koska sille piti näyttää vähän vinkua kun siellä oli sitä kemiskiä. Sylinterin helmasta vois napata palan pois, se on vähän ton huuhtelun edessä. Samoin tietty männästäkin, saisi sitten isomman "virtausalankin" männän alta huuhteluille.
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#52
Tein läpille rajottimet ja teippasin ne kiinni voidakseni vähän zoomailla että minkälainen reikä lohkoihin pitäisi jyrsiä. Kuvissa rajoitin läpät eivät ole ihan suorassa ja taitokset näyttävät epäsymmetrisiltä, ja muutenkaan taitokset eivät varmaankaan jää juuri tuolaisiksi. Materiaali on 1,25mm kiillotettua rosteria.
Aijemmin en muistanut ottaa huomioon/kuvitellut että nuo rajottinpellit olisivat noinkin levällään. Eli läppärunkoa ei voi "upottaa" tuonne lohkoihin, jos haluaa tehdä lohkosta/imukanavasta sellaiset että ne ohjaa seoksen kampiakselin limppujen väliin. Lohkojen reijästä täytyy tehdä siis alaspäin kapeneva, eli V:n mallinen.

Läppärungon joutuu todellisuudessa jättämään aika ylös/kauas lohkoista. Jälkeenpäin noita kuvia katsoessa tuli mieleen että läppärunko on vähän liian takana. Oikeasti tulee hieman runko tulee hieman edemmäs.

[Kuva: l_pp_rungon_asettelua_003.jpg]

[Kuva: l_pp_rungon_asettelua_001.jpg]

[Kuva: l_pp_rungon_asettelua_002.jpg]
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#53
Kerkesin kuin kerkesinkin pyörähtämään sorvilla, kevensin vauhtipyörän ja siistin tuon puolen mistä on nuo jäähdytysrivat eliminoitu. Kartio jäi vielä sorvaamatta syystä että, yllätys yllätys en löytänyt koulun ainutta sisäsorvaus terää jolla voi sorvata minimissään 10mm reikää. Ensviikolla etsin sen, tämän viikon keskiviikkonakin on pajaa mutta pitää tehdä asiakastöitä niin ei kerkiä omia hommia väsäämään. Paitsi täytehitsaan huuhtelun lähtöä vasemmasta lohkosta, siinähän se samalla menee alumiinia hitsatessa.

Ei oikein kiillä enään kun kaikki hipelöiny tota likasilla käsillä :lol:

[Kuva: 5386114.jpg]

Magneetitkin tuli sisäpuolilta jo esiin Nauru

[Kuva: 5386118.jpg]
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#54
Olet jo sen verran nähny vaivaa tämän tekemiseen kaiken suunnittelun ja väkertelemisen kanssa, niin toivon että tämä onnistuu haluamallasi tavalla. Smoke
Kiinnostavaa seurailla mitä kaikkea tähän tomokseen oikein on tulossa. Taidat muuten olla metalli-alan miehiä? Hymy
[Kuva: soliferiasigisr5.png]
Vastaa
#55
Kiitos kiitos toivotaan parasta!

On aina hauska saada tällaista kommenttia, innostaa tekemään! Juu metallimiehiä ollaan! Hymy
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#56
Tänään oltiin sittenkin iltapäivä pajassa. Kerkesin sorvaamaan kartion. Tai, no ei siitä kartiota tullut kun pyöritin ajatuksissani väärästä vivusta :lol: Eli vauhtipyörän reijästä tuli ihan suora, sorvasin sen sopivaksi kampiakselin suoralle osalle. Hyvä siitä tuli loppujenlopuksi, tiukka sovite ja suoraan näkyy pyörivän. Eihän se pyöri suoraan kuin silmämääräisesti, mutta koneen kasausvaiheessahan se sitten kellotetaan suoraan Wink Tein myös tommosen kiristysholkin, niin saa vauhtiksen kiinni.

[Kuva: 5391568.jpg]

[Kuva: 5391563.jpg]

Voisihan tuohon sorvata kokonaan uuden keskiönkin jos siihen kartion haluaa, mutta onko tarvetta?

Huomenna pajaa, pitää kattoo mitä keksis.
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#57
Itekki tuossa mietin moottorisahasta tms. sähköjä omaani mut en ala matkimaan Nauru
Vastaa
#58
Nyt kerkesi ensimmäistä kertaa tämän ajatuksella lukemaan, tämä voisi jo innostaa lukemaan kertaalleen tiittasen kunnolla, kun ensi kesänä saa kevarin ajoon niin voisi soliferiin alkaa perehtymään jonkin verran Nauru
Vastaa
#59
Tässä useitten päivien ajan olen kyhäillyt kansi/pyttyjigiä. Tänään sainkin sen valmiiksi, kuvia ei ole kun en viitsinyt tuoda sitä kotiin ja ei ollut kameraa mukana koulussa. Eli ideana on siis että saa pytyn ja kannen sorviin kiinni. Pytyn haluan sorviin porauksen takia ja kannen sen takia että teen siihen kolon vaihdettaville palotiloille Wink

Kannen pinnapulttien kaikki reijät porasin jyrsimessä M8 pinnapulteille sopiviksi.

Ostin vasemmanpuoleisen lohkon ja kampiakselin. Lohkon ostin koska petilaakerin laakeripesä oli väljistynyt. Sitten kun vielä hitsasin lohkoa, niin laakeripesä meni soikeaksi Neutral

Kampiakselin ostin koska edellinen omistaja oli mätkinyt vanhan rikki. Tai, no kai se vakiokoneessa toimisi mutta vaadin vähän parempaa tälle moottorille Razz Halkasin vanhan kampuran ihan vain mielenkiinnon vuoksi. Sitähän voisi vaikka koittaa modifioida, en vaan tiedä mitä sille tekisin Nauru

Vähän innostus hukassa juuri tuon takia kun autotallissa on -20 astetta pakkasta, koulussa tosin pajassa on kuuma Hymy Ei kotona kyllä paljoo mitää tarvii tehäkkää, koneistus hommia tässä vaiheessa. Eli koulussa pitää tehä ja joululomakin alko jo.
Solifer sm -82, joka paikan menomopo.
Vastaa
#60
onko tää projekti nyt mitenkä edistynyt?Nauru
Vastaa


Mahdollisesti samankaltaisia keskusteluja...
Keskustelu: Kirjoittanut Vastaukset: Katsottu: Viimeisin viesti
  Tomos automaatti projekti strongviking 5 10 068 05.10.2018, 22:57
Viimeisin viesti: Make 72

Vaihda huone:


Keskustelua selaavat: 2 vieras

© Petteri Bamberg 2016

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML