Soliferia

Täysversio: Tomos 4g projekti
Katselet kevennettyä arkistoversiota. Siirry keskustelualueen täysversioon.
Sivut: 1 2 3 4 5 6 7
Projektina siis tomos 4g moottori. Tarkoituksena olisi hieman piristellä sitä että menisi solikka mäet ylös. Nykyäänhän solikka on vakio pytyllä, joka on porattu 41mm ja viilattu vääntöpytyksi. Kaasarina on 17,5mm phva dell'orto, omatekemä tehoputkikin löytyy ja välit 14/35. Kulkee noin 80km/h ja kiihtyy hyvin. Vähän kun nykii niin keulii kakkosella kaasusta.

Projektia on jo aloiteltu. Eli en rupea laittamaan isompaa sylinteriä vaan ideana on saada vakiosylinteristä kaikki irti mitä itse osaan ottaa, ja mitä työkaluilla saa. Lähinnä noilla työkaluilla tarkoitan sitä, että en pysty viilaamaan huuhteluja sylinteriputken puolelta kun en omista mitään hammasläähärinporaa/omatekemää minivinkua. Sellaisen minivingunkin aajattelin joskus tehdä, mutta saapa nähdä.

Tässä kaikkea mitä olen jo tehnyt, ja kerron samalla mitä tulen tekemään:

Sylinteristähän on jo huuhtelut viilattu, joten avarsin lohkoista huuhtelujen lähdöt. Reunat natsaa portaattomasti pyttyyn. Kuvissa vasta raakatyöstö.

(huono kuva, sori)
[Kuva: 5034023.jpg]

[Kuva: 5034034.jpg]

Vanha phva dellorto saa väistyä uuden kaasarin tieltä, tillotsin 19mm kalvokaasari astuu tilalle.

Mielessä on myös hullu ajatus, jospa muuttaisin moottorin täysläppikseksi.

Sähköiksi ostan innerotor-kitin, jos keksin miten saan valoihin virtaa, kun ei tuossa kitissä ole valopuolaa.

Männäksi tulee L-profiili renkailla varustettu mäntä.

Pakoaukko on ihan sopivaksi jo viilattu, siihen ei tarvitse koskea.
Mietin myös jos laittaisin vaikka 0,5mm tai 0,25mm kuparipellistä pytyn alle korokkeen, ja samallahan se toimii vissiin tiivisteenä. huuhtelut kun ei aukea kokonaan, niin korottaisi sitä sen puoli milliä niin johan aukee vielä kun mäntää viilaa (jos enää tarvii korotuksen jäjkeen).
Mitäs sanotte, onko tuo korotus järkevää?

Kanneksi tulee vakiokansi, josta on jyrsitty tiivistepinta pois. Nyt laitan kannen sorviin, lasken sitä vielä hieman lisää ja sorvaan paljealueen. Puristukset olivat tällä nykyisellä jyrsityllä kannella muistaakseni jotain 7:1.

Kampiakselia en vaihda, ellei se mene särki. Tällähetkellä löytyy vakio kampiakseli vissiin tunturin kietarilla kun on 12mm tapilla, vai onkohan se kisakampiakseli kun eikös siinä ole kiertokanki 12mm männäntapilla? Vaihdatan ehkä kiertokangen ja alapään neulalaakerin. Petilaakereiksi tulevat skf:n laakerit.

Kytkimeen laitan kuusi jousta, ja neljä levyä.

Vitosvaihdetta saa tarjota!

Pakoputki on jo suunniteltu, ja mallit tulostettu. Eli enää puuttuu vaan itse putki. Putken suunnittelin huipputehoputkeksi, pitäisi ottaa 7000-8000rpm paikkeilla miehekkään piikin. Suunnittelin sen sillain että se vääntää myös hieman ennen piikkiä niin saa helpommin nostettua kierrokset tehopiikille, muutenhan alavääntöä ei juuri ole. En ole vielä päättänyt että millaisen äänenvaimentimen teen.

Pitäähän moottorin jotenkin erota joukosta. Tuunasin vähän "kytkinposken kantta". Tuosta ytkinkopasta hion tuon evo-tekstin pois.

[Kuva: 5034354.jpg]

Nyt ei enää tule mitään tarinaa mieleen, jatketaan uusien kujeden merkeissä. Teen tätä aina kun kerkeän, päivitän sitten tännekkin.

Parannusehdotuksia yms. kaivataan, ja toki kommentoidakkin saa.


Edit: HUOM! Solikan alkuperäiset lohkot ja pytty on tallella, nämä ovat varaosa koneen paskat lohkot joten voin pilata ne ihan huoletta Naughty

Edit 2: Aloitusviestiä muokattu tämänhetkiseen tilanteeseen sopivammaksi.
Hyvältä vaikuttaa.
Jos halvan dremelin haluat,kannattaa selata kouluelektroniikan sivuja.
Sylinterin kanavista näkisi mielellään kuvia tai portmappia.
Miksei läppärunkoa sylinteriin imuaukolle? Liian pitkä "ajoitus" ?
Miksi otat tuon evo tekstin pois? Mun mielestä se sopii tuohon! Btw onnee projektiin!
Kiitoksia! On mulla dremeli, ei dremelillä mahdu huuhtelujen yläpäitä viilaamaan.

Joo portmapit ja parempia kuvia aukoista tulee kyllä Hymy

Kyllä aluksi ajattelin läppärunkoa imuaukollekkin, mutta tuumasin että tekee saman tien täysläppiksen Hymy

Toi evo -teksti on hirveen röpelöinen, en keksi millä saisin sen tasaiseksi. Se on siis jyrsitty dremelillä siihen.
Tässä illan ratoksi piirsin hieman tarkemman kuvan, mutta silti aika epätarkan. Todellisuudessa tuon rungon pitäisi olla hieman kauempana ettei moottorin kiinnityspultti tule kanavan läpi.

http://www.aijaa.com/img/b/00394/5041710.jpg

http://www.aijaa.com/img/b/00737/5041728.jpg

Kuvanlaatu laski hieman kuvia muokatessa Sad
Tulisikko läppärunko samalla tavalla kuin kuvassakin,eli "Pitkittäin"? Jos läppärungon laittaa poikittain,vastaan tulevat kampuran limput,ja seos ohjautuu päin honkia..
Juu kyllä, sen juuri otin huomioon tuossa suunnittelussa. Asettelunkannlta olisi parempi laittaa "poikittain" mutta muuten siinä ei ole mitää hyvää
Tänään sain varaosat kytkimeen. Huomenna tulee kuvia "vahvistetusta" kytkimestä.

Tämänhetkinen tilanne on se, että teen moottorista täysläppiksen. Sähkötilanne on se, että tulee inner-rotorkit.

Huomenna lisää ajatuksia!
Mitenkäs tuo irk toimii? Googlesta jotain kuvia kattelin. Onks siinä vauhtipyörä sähköosien sisäpuolella?
Sokant kirjoitti:Mitenkäs tuo irk toimii? Googlesta jotain kuvia kattelin. Onks siinä vauhtipyörä sähköosien sisäpuolella?

Juu kyllä, tässä kuva setistä minkä tilaan ehkäpä tänään.

[Kuva: inner%20rotor%20sarja.jpg]

Tuossa alhalla näkyy siis vauhtipyörä, mikä on halkaisijaltaan 49mm ja paksuudeltaan 24mm. Vautipyörä on alumiinia, joten painosta voidaan puhua vain grammoina.

Tulin tässä "ruokatauolle" autotallista. Nyt vielä kahvit lärviin ja takaisin työstämään niin saatte kuvia ja tarinoita!
Noniin, päivä pulkassa vaikka ei vielä lunta ookkaa.

Kuten lupasin, kuva kytkimestä. Eipä tuossa mitään kummallista, lisättu neljäs levy ja pari jousta. Ajattelin tehdä alumiinista uuden kytkinkellon, koska siitä saisi hieman kevyemmän kuin orkkiskellosta. Sehän olisi vähän niinkuin keventäisi vauhtipyörää. Loppujenlopuksi taitaa olla niin pieni painoero, että en rupea sentakia tekemään uutta.

[Kuva: 5096289.jpg]

Avarsin hieman lisää vasenta huuhtelua alapäästä, viimeistelyä jo aloitettu. Samalla hinkkasin koko kampikammon. Tuon pieni kolo, missä on vanhanmallin lohkoissa voitelureikä, niin tullaan täyttämään kemiallisella metallilla, ja se hiotaan smuutiksi. Oikeaa huuhtelua en ole vielä avartanut lisää, enkä ole aloittanut viimeistelyä sille puolelle.

[Kuva: 5096354.jpg]

Läppärungon sijaintia mitetiskelin tänään ahkerasti. Luulisin että läppäkotelo pitää hitsata kiinni, nimittäin pulttaaminen ei varmaankaan onnistu. Sad Koko alue pitää jyrsiä ensin suoraksi, koska pinta johon läppäkotelo tulee, on kalteva. Kemiallisella metallilla on tännekkin asiaa, nimittäin reikiä tulee sinne tänne kun materiaalia poistetaan, siitä myöhemmin. Johtojen reijät menevät myös umpeen, joten on tehtävä johonkin uudet läpiviennit.
Rakennan Läppäkotelon 10mm alumiinilevystä hitsaamalla, ja sitten koneistan. Tämänhetkinen suunnitelma on sellainen että teen läppäkotelon kolme seinää vasempaanlohkoon, nejläs seinä tulee oikeaan lohkoon ja läppäkotelo pultataan kasaan. Eli siis seinät hitsataan kyllä lohkoihin, mutta ajattelin varmuuden vuoksi vetää oikeanpuolen lohkon läppäkotelon seinästä pari pulttia vasemmanpuolen lohkon läppäkoteloon. Olipas kerrassaan vaikeasti selitetty.
No kuva kertoo: Mustaksi väritetty materiaali poistetaan. Punainen merkkaa läppäkoteloa. Tummanpunainen on oikeanpuolen lohkon läppäkotelon seinä, eli kun lohkot halkaistaan, niin tummanpunainen osa ja kirkkaanpunainen osa erottuvat. tuossa läppäkotelon kyljessä nuo mustat nupit ovat pultteja.

(Klikkaa kuva isommaksi)
[Kuva: 5096499.jpg]

Piruvie kun himottaisi tuo inner rotor mutta en tiedä miten saisin valot pelaamaan, kun eihän tuossa mitään valopuolia ole. Mopo tulee kuitenkin tieliikenteeseen. Ideoita miten saisin värkättyä tuohon jotenkin virtalaitteet valolle?
Jos meinaat saada katsastuksesta läpi, niin toivo että on nuori katsastusmies. Nuo viritykset loistaa kuin Manhattan by night jokaisen solikkaa tuntevan silmään. Kukaan mopon tunteva ei tule ikinä lyömään paperiin leimaa jos viet tuon konttorille. Myös jokainen vanhempi konstaapeli huomaa nuo heti. Voisi sanoa että sokeakin näkee nuo viritykset kepillä. En suosittele tekemään lähempää tuttavuutta virkavallan kanssa mopo mukana.

Mutta itse suunnitelma on kyllä hieno. Nostan kyllä hattua jos tuo toimii niin kuin suunnittelet.
Tämähän on kilvissä. Ja sitäpaitsi minulla on toiset lohkot joissa on vakiopytty ja kaasari, eli täysin orggis.

Onhan tässä jo 2 vuotta tullut ajettua selvästi viritetyllä mopolla, koskaan ei ole ollut edes lähellä kiinni jääminen.
Senverran tullut taas suunniteltua että läppäkotelo taitaa tulla pulteilla kiinni.
Suunnittelin tänään putken uudestaan, tai oikeastaan muuttelin muutamia arvoja. Tässä paperimallit sivuprofiilista:

[Kuva: 5129132.jpg]

Palat eivät näytä natsaavan kohdalleen kuvassa, koska kaikki osat on leikattu toisistaan irti, ja ne on vain aseteltu järjestykseen.

Tällaisia alakauttasia putkia teen muutaman erilaisen, sitten kun paras löytyy niin teen yläkauttasen samoilla mitoilla. Mutta ensin pitää tehdä noilla mitoilla putki ja päästä kokeilemaan sitten kun saan kasaan, niin voi sitten kehittää putkea.

Mitä ootte mieltä, teenkö loppupillin reikäpellistä, ja sitten siitä änkkä Vai, sisäänvedetty peräpilli, ja siihen perään änkkä?
Sivut: 1 2 3 4 5 6 7